dilluns, 10 de març del 2014

LA QUARESMA ...


 


-Els 40 dies, o 7 setmanes, estan representats pel personatge de la Vella Quaresma. Es tracta d’una dona vella i arrugada, amb un mocador al cap, i amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.

Quan marxa el rei Carnestoltes, a moltes escoles apareix la Vella Quaresma, un paper on hi està dibuixada i retallada aquesta dona tan peculiar.
La tradició és penjar-la en alguna finestra i cada divendres se li ha de tallar una cama. Així veurem com van passant cada una de les 7 setmanes fins que arribi la Setmana Santa. Cada vegada que s’arranqui una cama, els nens i nenes li han de cantar:

                CARNAVAL I QUARESMA


El carnaval és una de les festes més populars arreu del món. Cronològicament precedeix l’austeritat i la penitència de la quaresma. 
Comença el dijous gras o llarder i acaba amb l’enterrament de la sardina. El dia següent és dimecres de cendra, primer dia de quaresma.
A les nostres comarques el carnaval s’anomena carnestoltes, que significa "carnes tollendas" o carns suprimides amb clara al·lusió a l'inici del dejuni.
El carnestoltes pren personalitat pròpia, és un senyor molt "juerguista", el rei de la festa.
En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s’ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gent s’adona que tant desordre no és bo. En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se’l condemna a mort. Després de llegir el seu testament, se’l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts s’acaba la festa i comença la Quaresma.
La vella Quaresma representa l’època que ve després del Carnaval. És una vella dejunadora i vegetariana, enemiga del rei Carnestoltes. Té set cames, una per a cada setmana d’aquest període que ve després del Carnaval, i que dura 40 dies. Durant el regnat de la vella Quaresma no es poden cometre excessos com, per exemple, menjar molt.
Durant els dies de Carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant, i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, a l’ordre, a la calma.

Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix. Per això, la vella Quaresma porta sempre un tros de bacallà.

http://www.youtube.com/watch?v=oOc2mD-Fliw

 

 

LA VELLA QUARESMA A L`ESCOLA...

 

Abans de començar la Quaresma els nins i nines de l' escola de Poeta, Can Cantó i Sta Agnés han fet una gran feina...Aqui teniu les fotos de la nostra Vella quaresma, el nostre calendari, informació de la quaresma i la nostra recepta de quaresma...

-  La Vella Quaresma és una mena de calendari que utilitzem per tal d’anar marcant el pas del temps en les llargues set setmanes quaresmals. La Vella, cal retallar-la el Dimarts Gras, l’últim dia dels Carnestoltes, i cal penjar-la, el Dimecres de Cendra, en una finestra de la casa que doni a l’exterior. Recordeu que cal retallar ben retallat l’espai que hi ha entre peu i peu… Els di

CARNAVAL I QUARESMA

ssabtes de Quaresma li tallareu un peuet. Així, sempre sabreu quantes setmanes falten perquè arribi la Pasqua… Au, ja ho sabeu. A pintar la vostra Vella Quaresma com creureu convenient. I a l’escola, recordeu-vos de tallar-li el peuet el divendres; així sabreu quant falta per començar les vacances de Pasqua! Recordeu que no cal guardar la Vella Quaresma! En trencar l’últim peuet cal esgarrar-la o cremar-la. Diuen que això porta sort… i si fora cert?

 

 IMAGEN

 

 


1 comentari:

  1. Mi hijo va a 3 infantil y me lleva días hablando de la vella Quaresma y las 7 patas , la acabo de leer yo no conocía la historia ha sido muy divertida nos hemos reído y cantado la canción juntos .........

    ResponElimina